19.06.2018 Slovenija 27 °C
Prijavljen si kot: | Odjavi me

Trening '300' za prave Špartance!

Se še spomnite ur zgodovine, ko je bilo govora o kruti špartanski vzgoji, urjenjih, ki so jih morali prestajati špartanski vojaki, ki še zdaj veljajo za ene najboljših bojevnikov vseh časov? Pred vami je krut, a učinkovit trening, s katerim boste aktivirali in okrepili celo telo.

Trening sestavlja 6 različnih vaj (prva se ponovi še na koncu) – skupno 300 ponovitev:

- 25 dvigov telesa na ročki;
- 50 mrtvih dvigov s 60-kilogramskimi utežmi;
- 50 sklec;
- 50 skokov
na 60-centimetrski podstavek;
50 dvigov nog  'floor wipers'  (telovadec se uleže na hrbet in s prsi potisne (dvigne) 60-kilogramsko utež. V tem položaju s stegnjenimi nogami zaniha proti enemu delu uteži in nato proti drugemu);
- 50 dvigov 16-kilogramske uteži z eno roko od tal nad glavo;
- 25 dvigov telesa na ročki.

Ideja treninga, ki je odličen tako za oblikovanje telesa kot tudi za večanje funkcionalne moči, je še časovna omejitev, in sicer naj bi se trening izvedel v pičlih 20 minutah, cilj pa je, da se postopoma čas izvajanja treninga zmanjšuje.

Trening
(Foto: Thinkstock)

Ta trening so sicer izvajali tudi  igralci, ki so nastopili v filmu 300, ki ga je režiral Zack Snyder in opisuje zgodbo o 300 špartanskih vojakih, ki so leta 480 pred našim štetjem zaustavili perzijsko vojsko pri Termopilah.

V filmu je kar nekaj zgodovinskih dejstev prirejenih. Pri Termopilah se je zbralo okoli 7.000 grških vojakov, ki so za sedem dni zadržali Perzijce. Po izdaji Efialtesa so Perzijci uspeli priti Grkom za hrbet in takrat je špartanski kralj Leonid I. poslal ostale vojake nazaj, sam pa je s 300 Špartanci, 700 Tespijci in 400 Tebanci branil prehod, dokler niso bili ubiti.

Špartanci so,tako kot film prikazuje, sicer res bili izjemni bojevniki, ki so živeli samo za eno: zmaga ali smrt. Vse življenje so posvečali urjenju in bojem. Da bi del teže, ki so jo nosili špartanski vojaki, izkusili tudi igralci in kaskaderji, ki so nastopili v filmu 300. Na voljo so imeli sicer le osem tednov in s pomočjo vaj, ki jih je za ekipo izdelal Mark Twight, so se pretvorili v tako rekoč resnične špartanske bojevnike.

Mark Twight, ekstremni alpinist, ima dokaj nenavadne tehnike. Verjame, da se lahko človek spozna samo s tem, da se pripelje do skrajnih meja vzdržljivosti, in zato je ustvaril treninge, ki pripeljejo telo do teh meja. Prevračanje ogromnih koles, tekanje z utežmi, privezanimi na hrbet, dvigovanja telesa ... Dobesedno brutalen, 'starodoben' izčrpajoč trening. In vaje so sestavljene tako, da skoraj ni ponavljanj, da se telo ne bi navadilo na določeno vrsto treninga.

Trening, ki smo ga opisali v zgornjih vrsticah, po mnenju Marka Twighta ni primeren za začetnike, saj lahko pride tudi do resnih poškodb. Pravzaprav same vaje niti niso toliko pomembne, kot pravi Mark, temveč je prepogosto ponavljanje ene in iste vaje tisto, ki ni dobro za resnično utrjevanje moči. Nenehno ponavljanje ene in iste vaje natrenira telo, da se nanjo navadi in pri tem ne porabimo toliko energije kot v začetku. Zato je treba telo vseskozi 'presenečati' in ga nadgraditi tako za moč kot vzdržljivost.

Fitnes
(Foto: Thinkstock)

Oceni članek

         
Ocena: 4,7 / 3

Prenesi v

Komentarjev: 1
 
24zabitihkurcev 06.10.2017 09:05:53
Dejte saj posnetek nekoga k ve kaj dela, ne pa tega k se bo zdej zdej zlomil. prvic naj se nauci dviga al naj dela pa cross fit dvig, ce je presvoh! Drugo naj obuje teniske primerne za deadlift.. skace na klopco k moj 80let str dedek..mislm wtf? floor wipers? najboljs da gre kdo to delat, kak nedobudnez k ga bo sam zvilo v krizu pa se bo prevrnu k ni stabilen.. da ne govorim o izvedbi dviga z eno roko?? ni cudno da potem ko grejo ljudje v fitnes, jamrajo da jih vse boli...po takih videih ni cudno.. obup
Več komentarjev