19.06.2018 Slovenija 27 °C
Prijavljen si kot: | Odjavi me

Pravila teka poleti

Ker zanj potrebujemo le superge in klasično športno opremo, športno majico in hlače, je tek eden najbolj priljubljenih športov na svetu. Ne le to, s tekom namreč lahko bistveno pripomoremo k izgubi odvečnih kilogramov in maščobnih oblog, ki pestijo marsikaterega moškega in žensko, še posebej v poletnih mesecih, ko je treba na plaži pokazati nekaj več kože. Je pa nekaj res: v vročih mesecih je lahko vsakršna telesna aktivnost nevarnejša, če ne upoštevamo nekaj osnovnih pravil.

Dolgi sončni poletni dnevi so kot nalašč za aktivnosti na prostem. A vadba v vročini in pod žgočim soncem še zdaleč ni enaka vadbi v drugih mesecih. Razdalje se zdijo daljše, vzpon bolj strm. Pri visokih temperaturah lahko tek postane naporen izziv s potencialno usodnimi posledicami. Kaj hitro lahko namreč zaradi neupoštevanja osnovnih pravil rekreacije v vročini nastanejo mišični krči, smo zelo utrujeni, imamo glavobol, čutimo mravljinčenje, zaradi toplotnega udara pa lahko v najhujšem primeru pride celo do zastoja srca in posledično smrti. Telo mora namreč nenehno vzdrževati stalno telesno temperaturo, in če tečete pri 32 stopinjah, je tako rekoč edini način hlajenja znojenje, s tem pa telo izgubi ogromno količino vode, zaradi česar lahko nastane dehidracija, in soli, kar poveča tveganje za pojav hudih mišičnih krčev. Pri temperaturi do 29 stopinj je tek še priporočljiv, le neizkušeni tekači bodite nekoliko previdni, ko se temperatura dvigne do 31,5 stopinje, se izogibajte večjim fizičnim naporom, če pa je zunaj še bolj vroče, se vsakršni obliki vadbe izognite.

Izotonični napitek
(Foto: iStockphoto)

Poskrbite za dovolj tekočine

Tako pred kot tudi med tekom je treba veliko piti, čeprav ne čutite žeje, saj se boste na ta način izognili dehidraciji in se boste tudi po naporu hitreje rehidrirali. Najboljša izbira je voda ali izotonična tekočina. V mislih imejte, da pri normalni vlažnosti zraka povprečen človek med nizkointenzivnim tekom z znojenjem lahko v eni uri izgubi od pol do enega litra vode, pri večjem naporu pa celo do tri litre, kar je treba nadomestiti. 20 minut pred tekom je priporočljivo spiti do dva decilitra izotonične tekočine, pitje katere nadaljujte tudi med naporom in po njem, čeprav ne občutite žeje. Če se želite prepričati, ali spijete dovolj, da zadovoljite potrebe organizma po tekočini, se pred tekom in po njem stehtajte, razlika v kilogramih pa vam bo povedala, koliko vode ste izgubili med aktivnostjo, in ravno toliko jo morate nadomestiti.

Izberite ustrezna oblačila

Nikar ne nosite oblačil, ki ne omogočajo učinkovitega potenja. Zapomnite si, da niste na modni reviji, poskrbite raje, da se boste med tekom dobro počutili. Oblačila ne smejo dražiti kože, morajo 'dihati'. V tem primeru je najboljša izbira športna oprema iz sintetičnih materialov, saj se v nasprotju s tistimi iz naravnih materialov hitreje suši in bolje odvaja vlago od telesa, kar je pravzaprav bistveno. Pri športni opremi je vsekakor vredno zapraviti kakšen evro več, saj vam je pozneje lahko žal. Ne pozabite tudi na primerne superge, ki naj bodo udobne in predvsem zračne, ter na pokrivalo, očala, ki ščitijo oči pred sončnimi žarki, in konec koncev na bombažen trak okoli roke, s katerim si boste lahko obrisali pot s čela.

Tek
(Foto: Profimedia)

Tecite zjutraj ali zvečer

Da bi se izognili najmočnejšim sončnim žarkom in posledično največji vročini, raje vstanite kakšno uro prej, ko temperature še niso previsoke, tako tek ne bo samo bolj varen, temveć veliko bolj prijeten. Če niste ravno jutranji tip človeka, se lahko odpravite teči tudi zvečer, ko sonce zaide in vročina nekoliko popusti. Telo se mora namreč aklimatizirati, se prilagoditi na višje temperature, kar traja nekje do 14 dni. Na začetku naj bo tudi intenzivnost manjša, zvišujte jo postopoma. Če boste pretiravali že na začetku in tekli sredi največje vročine, bodo posledice veliko hujše, pa tudi tek se vam lahko hitro zameri.

Še nekaj nasvetov, da bo poletni tek bolj prijeten

– Previdno, če jemljete zdravila! Nekatera namreč povečujejo tveganje za srčna obolenja, ker vplivajo na znojne žleze.
– Če je le mogoče, tecite v parku ali gozdu, kjer je največ sence, ter se izogibajte asfaltiranim cestam, saj se te od sončnih žarkov še bolj segrejejo.
– Nujno se zaščitite pred nevarnim vplivom sončnih žarkov s kremami z visokim zaščitnim faktorjem.
– Prilagodite tempo vadbe lastni telesni pripravljenosti.
– Tecite v družbi, če vam slučajno postane slabo.

 

Oceni članek

         
Ocena: 5,0 / 2

Prenesi v

Komentarjev: 1
 
Mišek 13.07.2017 09:19:15
jast rad pokažem svoj vamp na plaži...izraz čistega izobilja..
Več komentarjev