23.07.2018 Slovenija 19 °C
Prijavljen si kot: | Odjavi me

Kako odpraviti težave s prezgodnjim izlivom?

Prezgodnja ejakulacija oziroma izliv je ena najpogostejših težav moških v postelji, prizadene celo trikrat več predstavnikov močnejšega spola kot erektilna disfunkcija. Lahko se zgodi vsakomur ne glede na starost, a z malce potrpljenja in pravilnim pristopom jo je mogoče uspešno odpraviti.

Kar 30 odstotkov moških ima težave s prezgodnjim izlivom. Po definiciji Svetovne zdravstvene organizacije o prezgodnjem izlivu govorimo, kadar do njega pride brez ali z minimalno predhodno stimulacijo oziroma takoj po penetraciji in prej kot bi moški to želel, pri tem pa nad izlivom nima nobene ali minimalno kontrolo, in to moti prizadetega ali pa partnerja. Konkretnega časa ni mogoče natančno opredeliti, za nekoga prezgodnji izliv nastopi takoj po začetku penetracije, spet drugi ocenjujejo, da je prezgodaj tudi po desetih minutah od začetka spolnega akta.

Gre torej predvsem za to, da moški ne more nadzorovati stopnje svoje vzburjenosti in ker posledično ne more zadovoljiti svoje partnerice, lahko težava močno skrha samozavest prizadetega.

Par ima težave - 2
(Foto: Thinkstock)

Kje tiči vzrok?

V večini primerov so težave s prezgodnjim izlivom psihološkega izvora. Najpogosteje prizadenejo najstnike, ki se s seksualnim življenjem šele spoznavajo in nimajo veliko izkušenj, a ne prizanesejo niti ostalim spolno aktivnim moškim vseh starosti. Velikokrat je 'kriva' nova partnerica, ki moškega tako vzburja, da se preprosto ne more sprostiti, saj se boji, da je ne bo uspel zadovoljiti. Posledično je res ne zadovolji, saj doživi orgazem, še preden se ona dobro ogreje. Težava torej ni ravno nedolžna, saj se zaradi strahu, sramu in ponižanja moški lahko začne izogibati spolnim odnosom, kar pa lahko privede tudi do skrhanja sicer trdnega in ljubečega razmerja. Prezgodnji izliv pogosto spremljajo tudi težave z erektilno disfunkcijo, saj naj bi se bolnik preveč psihično naprezal obdržati erekcijo in zaradi tega tudi prehitro dosegel vrhunec.

Kako se spopasti s težavo?

Če ste eden tistih, ki se vam pogosto dogaja, da izliva ne morete kontrolirati, nikar ne obupajte. Veliko je načinov, s katerimi lahko 'natrenirate' nadzor in vaše seksualno življenje se bo izboljšalo za 100 odstotkov.

Stop-start metoda

Najprej se morate naučiti prepoznati in nadzorovati občutek, ki naznanja orgazem. Zelo učinkovita je metoda, ki jo je leta 1956 uvedel urolog James Semans. Lahko začnete z masturbiranjem, pri čemer sami sebe privedite do točke blizu orgazma, nato prenehajte s stimulacijo ter se sprostite, preden poskusite spet. Veliko bolje je, če vam pri tem pomaga partnerica, ki draži penis z roko do trenutka, ko bi do izliva prišlo. Takrat ji daste znak, naj preneha in nadaljuje šele, ko se umirite. Ponavljajta toliko časa, dokler dobro ne razvijete samokontrole, nato nadaljujta tako, da vam ona namaže penis z lubrikantom, da bo 'okolje' podobno vlažni nožnici, in postopek ponovita.

Bolečina
(Foto: iStockphoto)

Tehnika stiskanja

Idealna je tudi tehnika stiskanja, ki sta jo leta 1950 uvedla Masters in Johnson. Sicer zahteva mnogo vaje in potrpljenja, a je izjemno učinkovita. Partnerica draži penis z roko toliko časa, dokler ne začutite, da se bliža orgazem. Takrat penis močno stisne pod glavico do umiritve impulzov (od 3 do 4 sekunde). Ob tem lahko tudi nekoliko upade trdnost uda.

Po nekaj poskusih ročne stimulacije partnerja preideta na spolne odnose v pozi, ko ženska sedi na moškem in nadaljujeta z odnosi v bočnem položaju. V trenutku ko moški začuti, da bo dosegel vrhunec, prekine odnos in stisne penis. Nikar se ne obremenjujte, če vam ne bo uspelo po nekaj poskusih, da dosežete popoln nadzor, lahko traja tudi več tednov.

Zdravila

Če imate kljub vloženemu trudu in vztrajnosti še vedno težave s prezgodnjim izlivom, si lahko pomagate tudi z raznimi kremami ali geli, ki zmanjšujejo občutljivost penisa, posledično pa omogočajo daljši spolni odnos. Gre pravzaprav za neke vrste anastetik, ki ga namažete od 15 do 30 minut pred začetkom erotične stimulacije in ga tik pred zdajci sperite s penisa. Nekateri priporočajo tudi zdravljenje z antidepresivi, seveda v manjši dozi, a se o uporabi teh nujno posvetujte s strokovnjakom.

Oceni članek

         
Ocena: 3,8 / 4

Prenesi v

Komentarjev: 10
 
Pokerash89 16.01.2018 08:10:17
Jest obvladam seks, mi vedno pride....
 
tmarjan24 15.01.2018 10:45:16
Ponudba za zavarovanje posojil Za vaše posojilo zahteva za oživitev vaših dejavnosti, bodisi za izvedbo projekta ali za nakup stanovanja ali pa potrebujete denar iz drugih razlogov preveč. Strinjam se, da vam pomagam z zneskom od 5000 € do 10.000.000 € s stopnjo 3% letno in s trajanjem od 1 do 30 let. prosim, prosim kontaktirajte me za več informacij. E-pošta: reseaufinance510@gmail.com E-pošta: tmarjan24@gmail.com Whatsapp: +38651390291
 
BŠK 14.01.2018 19:28:16
Ravnokar menjal vodno črpalko na Peugeot 306, ker je že precej puščala voda oziroma je izgubljal hladilno tekočino. Je namreč že polnoleten in se mu je nabral tudi vodni kamen, kar pa sem spucal z balzamičnim kisom iz Modene. Omenjeni voz je doživel že marsikaj, predvsem pa kmalu potrebno pogledati še amortizerje in podmazati volansko letev.
Houdor 13.01.2018 11:17:19
Če maš tako babo kot je na sliki zgoraj ti valda prezgodaj pride. Najdeš si bolj grdo babo, po možnosti iz Podgorja pri Bohinju, kjer pravjo, da so še krave lepše.
U4 14.01.2018 08:57:02
++++++++++++++++++
baubax 12.01.2018 18:47:28
Hahaha z leti ti že samo po sebi prihaja kasnej. Če je ženska slaba v postli ja lahko še slabše, da ti sploh ne more pridet :D
slovenc79 12.01.2018 14:48:19
zakaj pa ne bi za ženske napisal kakšen nasvet, kako naj jim hitreje pride :) aja to bi bilo potem seksistično, češ ženska se mora prilagajat moškemu..
 
janez139 12.01.2018 10:41:49
To sploh ni težava - v bistvu je v naravi tako da mora samec čimprej oploditi samico, preden ga zaloti konkurent in prežene. To se je vse začelo z žensko emancipacijo. Kot je odgovoril mož ki mu je žena očitala "tebi pa hudo hitro pride" je ta odgovoril "draga žena imela si točno toliko časa kot jaz..."
space 12.01.2018 15:31:23
Kako gre že tista:Kar se Janezek nauči...to Janezek zna.E moj janeze...niso te tapravi učili:)
RektalnaOdprtina 12.01.2018 17:10:20
ti se en samec taprav..
Več komentarjev