19.06.2018 Slovenija 27 °C
Prijavljen si kot: | Odjavi me

Nova poslastica iz Ingolstadta

Audi končno razkriva podrobnosti nove generacije luksuznega modela A8. Kot pravijo, avtonomno vožnjo dvigajo na nov nivo. Audi A8 je tako prvi, ki omogoča tretjo stopnjo avtonomne vožnje in s pomočjo sistema Traffic Jam Pilot do hitrosti 60 km/h vozi popolnoma sam.

novi Audi A8 - 2
(Foto: arhiv proizvajalca)

Gre za tehnološko najbolj dovršeno limuzino iz Ingolstadta, kot pravijo, pa naj bi bili potencialni kupci predvsem ljubitelji Mercedesove S klase in BMW serije 3.

Dovršen videz

Novi Audi A8 je 37 mm daljši od obstoječega modela z nekoliko daljšo osno razdaljo, je pa v primerjavi z dosedanjim malce ožji. Novi dizajn se kaže v bolj 'mišičastem' izgledu in številnih poudarjenih linijah, ki dajejo avtu optično širino. Čvrsta in lahka karoserija je sestavljena iz jekla, aluminija, karbona in magnezija.

Kabino odlikujejo čiste linije, preprostost, v armaturno ploščo skoraj nevidno integriran 10,1-palčni zaslon  ter 8,6-palčni zaslon za nadzor ventilacije in gretja. Za udobje potnikov je poskrbljeno tako, da imajo več prostora za noge, pri daljši različici pa je sopotnikov sedež spremeniti v sedež za sprostitev z aktivacijo funkcij za gretje, hlajenje in masažo. V različici A8L bodo tudi novi "relaxation" sedeži, ki bodo potnikom omogočali celo sproščanje ob masaži stopal.

Moči ne bo manjkalo ...

Na voljo bodo avtomobili z različnimi motorji: 3.0-litrsko V6 TDI enoto, ki bo proizvajala moč 286 'konjev' (213 kW), 3.0 TFSI s 254 kilovatov moči (340 KM), 4.0 TDI V8  s 325 kilovatov moči

(435 KM) in 4.0 TFSI V8 z 343 kilovatov moči (460 KM). Novi model bo imel tudi popolnoma aktivno podvozje. To bo omogočalo prilagodljivost in bo delovalo s pomočjo 48-voltnega električnega omrežja. S popolnoma izključenim motorjem bo lahko vozilo pri hitrosti med 55 in 160 km/h do kar 40 sekund jadralo popolnoma brez emisij. Na vsak liter goriva bo mogoče opraviti kakšen dober kilometer poti več.

Daljša različica, ki naj bi luč sveta ugledala leta 2018, bo imela verzijo biturbo 6-litrskega W12 motorja, ki bo proizvajal 540 konjskih moči in bo imel navora 800 Nm. Električna verzija A8 L e-tron quattro bo imela kombinacijo 3-litrskega bencinskega turbo TFSI V6 motorja, električnega motorja in litij-ionske baterije s skupno močjo 443 konjskih moči in 700 Nm navora. Samo na električni pogon bo lahko avto prevozil okoli 48 kilometrov.

Polnjeneje e-tron verzije bo mogoče tako preko kabla kot tudi brezžično, napovedujejo.

Natakniti mu bo mogoče pnevmatike različnih velikosti, od 17- pa do 21-palčnih.

Avtonomna vožnja 3. stopnje

Avtonomna vožnja 3.stopnje naj bi omogočala, da bo lahko novi A8 sam startal, pospeševal, zavijal in zaviral na katerikoli cesti s centralno črto, ki označuje vozni pas. Sistem, imenovan Traffic Jam Pilot bo omogočal doseganje hitrost do 60 km/h pri avtonomni vožnji, odvisno od lokalnih predpisov. Vozniku medtem ne bo trebaupravljati vozila in se bo, vsaj v teoriji, lahko osredotočil na druge aktivnosti, recimo na gledanje filmov in nadaljevank na zaslonu, namenjenemu zabavi. Kljub vsemu tehnologija zahteva, da je voznik v vsakem trenutku pripravljen prevzeti nadzor nad vozilom.

Zaenkrat bo uporaba Traffic Jam Pilota dovoljena le na avtocesti, saj tam ni nasproti vozečega vozila. Avtomobilski senzorji in satelitska navigacija bosta morala potrditi, da so vzpostavljeni vsi pogoji za avtonomno vožnjo in šele nato bo lahko voznik aktiviral funkcijo avtonomne vožnje. Kot je pojasnil Mirko Reuter, šef za področje avtonomne vožnje pri Audiju, bodo številni zvočni in svetlobni signali voznika opozarjali, kdaj mora prevzeti nadzor nad vozilom, če se ne bo odzval, pa bodo zvočna opozorila tako zelo moteča, da jih nikakor ne bo mogel prezreti. 

novi Audi A8 - 6
(Foto: arhiv proizvajalca)

Avto ima vgrajenih 12 občutljivih senzorjev, štiri 360-stopinjske kamere spredaj zadnja in stranska ogledala, radar z dolgim dosegom in laserski skener (lidar) spredaj, ki bo pomagal pridobivati informacije o dogajanju v okolici vozila ter jih posredoval osrednji vozniški enoti, zadolženi za asistenčne sisteme, prednjo kamero na vrhu vetrobranskega stekla in radar srednjega dosega na vsakem vogalu. Opcijsko dodajo še parkirnega pilota, ki uporablja senzorje za parkiranje tako v garažo kot tudi na označena parkirna mesta. Pri tem niti ni nujno, da je voznik v avtomobilu – pilot opravi vse sam. To je posebej priročno za primere, ko je garaža tako ozka, da bi voznik, ko bi parkiral vanjo avto, težko izstopil, pa tudi v primeru parkiranja ob steni oziroma v primeru, ko je parkirno mesto resnično ozko.

Novi A8 naj bi na trg prišel jeseni letos, zanj pa bo treba odšteti nekaj več kot 60 tisoč evrov.

Oceni članek

         
Ocena: 4,8 / 4

Prenesi v

Komentarjev: 1
Vabis 18.07.2017 19:11:24
konzerva...
Več komentarjev