26.04.2018 Slovenija 20 °C
Prijavljen si kot: | Odjavi me

Bo za vojake delala 'veverica'?

Ameriška vojska je javnosti predstavila posebno 'letečo veverico', neke vrste dron, ki bi jo uporabljali za izvidnico na bojišču. Zadeva je sicer še v povojih, a naj bi bila izjemnega pomena za vojake na bojišču.

Leteča veverica - 2
(Foto: YouTube)

Novi dron v obliki leteče veverice je izdelan tako, da uporablja za letenje posebne rotorje, ki delujejo tudi pod različnimi nakloni, kar optimizira uporabnost tega izjemno lahkega drona in dviga dosedanji način leta dronov na višjo raven.

Prav zaradi nizke teže in okretnosti naj bi bil ta dron izjemno uporaben za vojake na bojišču, predvsem za izvidovanje. Kot pojasnjujejo razvijalci, bi bil dron idealen za let nekoliko pred vojaki, da bi z njim lahko v resničnem času pregledovali bojišče in zaznavali morebitne nevarnosti, lahko pa bi letel tik za njimi in bi vojaki s pomočjo drona spremljali dogajanje za njimi. Označujejo ga celo kot 'dodaten par oči  izvidnikov na bojišču'.

Medtem ko so predhodniki tega drona bili izdelani s štirimi rotorji in fiksnimi krili, ki v kombinaciji z dodatnimi propelerji in številnimi drugimi komponentami napravi dodajajo precej teže, je prednost tega drona prav v tem, da je mogoče spreminjati naklon nameščenih rotorjev, s čimer se optimizirata teža in učinkovitost naprave. Novi dron tudi nima klasičnih trdnih kril, temveč ima napeto posebno 'krilo', ki omogoča drugačen način letenja in prispeva k nizki teži.

Leteča veverica - 1
(Foto: YouTube)

Razvijalci se trudijo, da bi izdelali karseda majhno različico, ki bi bila na bojišču čim manj opazna in čim bolj tiha. Plastične komponente naj bi skrajšali oziroma jih prestavili še bolj v središče naprave, tako da bi bila nova 'veverica' čim manjša. Zaradi svojih lastnosti bi lahko vojaki napravo uporabljali v realnem času, kot dodaten par oči, ne pa le za predhoden pregled terena.

Pomislili so tudi na pristajanje, a je zadeva še v povojih. Zaenkrat se lahko upočasni letenje, se počasi spusti proti tlom in tako ne pade na tla z visoko hitrostjo. Trudijo se, da bi lahko dosegal tudi višje hitrosti, se prilagajal okoljskim razmeram ipd. Kot je pojasnil dr. Steve Nogar, raziskovalec v raziskovalnem središču ameriške vojske, lahko na napravo namestijo številne senzorje.

Oceni članek

         
Ocena: 5,0 / 1

Prenesi v

Komentarjev: 1
Frane Šajn 18.07.2017 14:01:23
Zakaj pa nebi, boljša bo pa že od desetih Rambotov skupaj.!
Več komentarjev