19.06.2018 Slovenija 27 °C
Prijavljen si kot: | Odjavi me

Kratki nasveti za daljše življenje

Le kdo ne bi živel dolgo in bogato življenje, polno uspeha, seksa, dobre hrane, pijače, potovanje in velike družine. Preberite 15 koristnih nasvetov za daljše življenje!

Sadje
Barvita naravna hrana vsebuje veliko pomembnih hranil. (Foto: iStockphoto)

Življenja je lahko hitro konec, še posebno če živimo na izpostavljenih delih sveta, radi pijemo, kadimo in hitro vozimo. Če pa skrbimo za fizično in psihično kondicijo, pa je vzrokov za prehitro smrt občutno manj. Poglejmo 15 hitrih nasvetov, ki vam bodo statistično podaljšali življenje:


1. Veliko se smejmo. Smeh je pol zdravja in k slednjemu doprinese nižji krvni pritisk, naravno sprošča hormone udobja in nam povzroča simpatične gubice. Težko se bomo sicer sami prisilili v smeh, razen če nočemo izpasti umsko bolni, vendar lahko dopustimo, da nas do režanja pripravi vsaj kdo drug.

2. Ne preskakujte  vsakodnevnega zajtrka, ki mora biti uravnotežen in je lahko obilen. Seveda pazimo, da ne bo ravno vsak zajtrk angleški zajtrk, vendar naj bo izdaten, še posebno če bomo čez dan fizično aktivni. Večji ko je zajtrk, manjša je večerja, kar pomeni manj akumulacije maščobe v telesu.

3. Spanje je pomembno za telo in duha, med počitkom se regenerirajo mišice in razstruplja telo. Človek mora spati vsaj 7 ur dnevno, priporočljivo je, da spimo nekje okoli časovnega termina med polnočjo in tretjo zjutraj. V tem obdobju naj bi bil spanec najbolj krepčilen. Bolje je, da vsaj tri ure pred spanjem ne jemo, da ne pijemo kislih pijač in tistih z mehurčki.

Kratki nasveti za daljše življenje - 3
Vsebina toaletne školjke lahko veliko pove o vas! (Foto: iStockphoto)

4. Naj vam ne bo gnusno! Oglejte si svoje blato v stranišču (ali kjerkoli že opravljate večjo potrebo). Vaš kakec mora biti gladek, tipične rjave barve in znane oblike. Če imate stalne probleme s trdim blatom, če vas boli med opravljanjem potrebe in če je vaš odpadni material čudno temne ali rdeče barve, potem pojdite k zdravniku. Rak debelega črevesja in rektuma je zelo pogost in tudi smrtonosen.

5. Ne ležite več kot je to potrebno za spanje in za seks. Ležanje namreč šibi hrbtne mišice, kar boste žal opazili in občutili šele na stara leta. Hrbtne mišice so zelo pomembne za položaj vretenc in tudi živcev, ki vodijo iz hrbtenjače, zato jih je potrebno stalno krepiti.

6. Ne jejte samo zelenjave, temveč tudi barvito zelenjavo. Različne barve v posameznih vrtninah pomenijo različne hranilne snovi in antioksidante. Sicer bodite pazljivi na umetna barvila v sadju in zelenjavi, ki je na voljo v veleblagovnicah. Najboljše je domače sadje preverjenega izvora.

7. Napolnite se s kisikom! Pojdite na svež zrak vsaj enkrat na dan in pljuča do konca napolnite z zrakom. Vdihnite s prsmi in tudi s prepono, da napolnite tudi spodnje dele pljučnih kril. Razširili boste žile in zmanjšali stres. Še bolje pa je izvajati aerobne vaje, torej tek, plavanje, kolesarjenje in druge 'dihalne' športe, kjer dodobra 'preventiliramo' telo.

8. Ste se kdaj vprašali, zakaj ženske živijo dalj? Med drugim tudi zato, ker veliko 'tiščijo' skupaj. Reševanje problemov s pomočjo prijateljev in družine olajša življenje in zmanjšuje stres. Ne bodite samotar!

9. Hodite k zdravniku, če kakorkoli posumite v svoje zdravje. Starejši ste, pogosteje hodite na preglede za prostato, po poletni sezoni velja iti na preventivni pregled tudi k dermatologu, saj prepogosto izpostavljanje soncu lahko pomeni rak na koži.

Kratki nasveti za daljše življenje - 1
Vdihnite zrak in se počutite bolje! (Foto: iStockphoto)

10. Znebite se pivskega trebuha, še posebno če ugotavljate, da ga za boljši izgled neprestano vlečete notri. Frustracija z velikim trebuhom poleg jasnih zdravstvenih težav s samo odvečno maščobo prinaša tudi slabšo prebavo in ventilacijo zaradi vbočenega trebuha.

11. Začnite razmišljati zeleno! Zelena živila ogromno oksidantov. Nadomestite kavo s pravim zelenim čajem, ki vas bo zjutraj lahko še bolje 'zbudil' kot njegova črna sorodnica, poleg tega pa vam bo zelo koristil pri prebavi, libidu in uravnavanju krvnega pritiska. Da ne govorimo o koristnih antioksidantih, ki jih vsebuje.

12. Potite se čim več in čimbolj pogosto! S potenjem telo uravnava temperaturo, količino vode in mineralov v telesu ter,kar je najpomembneje, izloča strupe in maščobo iz telesa. Savnanje in aerobne vaje zelo pospešujejo čiščenje telesa s potenjem.

13. Seksajte čim več in čimbolj pogosteje. Narava je že poskrbela, da človeku dovolj seksa koristi. Po orgazmu se sprosti velika količina endorfinov, ki so hormoni ugodja. Poleg tega se pri intenzivnem seksu potimo in krepimo hrbtne in druge mišice. Človek bi moral seksati vsak dan!

14. Preverjajte svoje telo in tudi dele, ki jih brez pomoči ogledala ne morete videti. Preverjate svoje spolne organe, če so normalne barve, vonja in oblike. Še posebno testisi so na udaru pred rakavih in rakavih sprememb. Isto velja za zadnjik.

15. Naučite se kuhati in si sami pripravljati hrano. Kdor si kuha sam (in svojim bližnjim), ve kaj je dal v jed in koliko slabih hranil je zaužil. Uporabljajte veliko zelenjave, poleg naravnih hranil pa se poslužujte tudi nekaterih vitaminskih in mineralnih nadomestil, saj večino kupljene zelenjave in sadja ne vsebuje več nekaterih pomembnih antioksidantov. Slednji namreč zelo hitro oksidirajo, nekateri takoj, ko je sadež ali zelenjava utrgana z drevesa ali pobrana s tal. Prednost naj ima seveda sveža zelenjava z vrta!

srečna moški in ženska
(Foto: iStockphoto)

Oceni članek

         
Ocena: 3,9 / 7

Prenesi v

Komentarjev: 4
 
BŠK 02.09.2017 13:04:03
Google translater in postavlanje norm od nekoga ki zasluži in živi nadpovprečno ni problema dražiti nekoga ki nima nič
 
ložjemož 31.08.2017 15:12:18
Najbolj mi je všeč 13 točka, še bolj pa njen zadnji stavek.
kajenje je zdravo 31.08.2017 07:27:41
Use mi je jasn, ne vem pa, kok si nej ovohavam rit.
 
kollerik 30.08.2017 22:32:29
a to je napisano za vse one, ki jim nikoli res ni treba na delo?
Več komentarjev